Prasa diecezji siedleckiej o wychowaniu fizycznym w młodzieżowych stowarzyszeniach Akcji Katolickiej w latach 1934-1939 - Cabaj, Jarosław (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2024)
Artykuł jest poświęcony ukazaniu na przykładzie diecezji siedleckiej organizacji i upowszechniania wychowania fizycznego w młodzieżowych stowarzyszeniach Akcji Katolickiej, tj. w Katolickim Stowarzyszeniu Młodzieży Męskiej i Katolickim Stowarzyszeniu Młodzieży Żeńskiej oraz w ich poprzedniku Związku Stowarzyszeń Młodzieży Polskiej. Problematyka ta jest ukazana w oparciu o katolicką prasę lokalną – tygodnik „Głos Podlaski” i „Podlaski Miesięcznik Katolicki”. Zakres czasowy pracy – 1934-1939, obejmuje niespełna pięć lat działalności stowarzyszeń AKat. w zakresie upowszechniania wychowania fizycznego. Data początkową została wyznaczona na 1934 r., gdyż wtedy pojawiły się w prasie diecezjalnej pierwsze informacje o kontaktach kierownictwa tworzącej się Akcji Katolickiej z Państwowym Urzędem Wychowania Fizycznego i Przysposobienia Wojskowego. Współpraca zaowocowała organizacją kursów dla przodowników różnych dyscyplin sportu, następnie akcją uświadamiającą znaczenie sportu i tworzeniem organizacyjnych struktur w formie kółek wychowania fizycznego. Poprzez rozwój tej aktywności młodzież ze środowisk wiejskich i małomiasteczkowych diecezji siedleckiej, zorganizowana w męskich i żeńskich stowarzyszeniach Akcji Katolickiej włączała się w realizowaną przez PUWFiPW akcję „naród pod bronią”.