Polskie czasopisma dla akwarystów i terrarystów – historia i współczesność. Część 2: Czasopisma wydawane po 1989 r. - Lubczyńska, Aleksandra (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2025)
Tematem artykułu są czasopisma dla akwarystów i terrarystów, ukazujące się w Polsce od okresu międzywo- jennego do chwili obecnej. Głównym jego celem jest systemowe ujęcie tego segmentu oraz pokazanie roli tych czasopism dla rozwoju ruchu oraz dla transferu wiedzy i umiejętności z zakresu obu dziedzin. Ponadto celem artykułu jest pokazanie różnorodności tytułów, wydawanych w ramach tego subsegmentu, przede wszystkim ze względu na sposób prezentowania materiałów oraz ze względu na odbiorcę. Opracowanie powstało z wykorzystaniem elementów analizy zawartości prasy, a bazę źródłową artykułu stanowiły roczniki poszczególnych czasopism, do- stępne głównie w Bibliotece Narodowej i w Bibliotece Jagiellońskiej. Zgromadzone materiały zaprezentowano i omówiono w porządku chronologicznym. Cześć 2 artykułu obejmuje charakterystykę pism wydawanych po 1989 roku.