Polskie czasopisma dla akwarystów i terrarystów – historia i współczesność Część 1: Charakterystyka ogólna. Czasopisma wydawane przed 1989 r. - Lubczyńska, Aleksandra (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2024)
Tematem artykułu są czasopisma dla akwarystów i terrarystów, ukazujące się w Polsce od okresu międzywojennego do chwili obecnej. Głównym jego celem jest systemowe ujęcie tego segmentu oraz pokazanie roli tych czasopism dla rozwoju ruchu oraz dla transferu wiedzy i umiejętności z zakresu obu dziedzin. Ponadto celem artykułu jest pokazanie różnorodności tytułów, wydawanych w ramach tego subsegmentu, przede wszystkim ze względu na sposób prezentowania materiałów oraz ze względu na odbiorcę. Opracowanie powstało z wykorzystaniem elementów analizy zawartości prasy, a bazę źródłową artykułu stanowiły roczniki poszczególnych czasopism, dostępne głównie w Bibliotece Narodowej i w Bibliotece Jagiellońskiej. Zgromadzone materiały zaprezentowano i omówiono w porządku chronologicznym. Część 1 artykułu obejmuje historię oraz charakterystykę pism wydawanych przed II wojną światową oraz w okresie PRL-u.