Drugi pogrzeb Henryka Sienkiewicza — Quo vadis w kinie. Świadectwa prasowe - Stępnik, Krzysztof (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2024)
W październiku 1924 r. odbyła się wielka manifestacja narodowa wywołana powrotem do Polski z Vevey trumny Henryka Sienkiewicza. Celem artykułu jest opis zbiegających się w czasie uroczystości pogrzebowych pisarza z następującą po nich półroczną obecnością w kinach polskich najnowszej ekranizacji Quo vadis (1924). Jednym z epizodów tej zbieżności była sensacyjna sprawa wstrzymania projekcji tego filmu w Warszawie wskutek sądowego protestu spadkobierców pisarza. Autor opisał okoliczności towarzyszące wyświetlaniu Quo vadis w kinach miast polskich i zinterpretował dotyczące tego dzieła treści reklam i recenzji prasowych. Wskazał też na pewne aspekty funkcjonowania biznesu kinematograficznego w Polsce. Pod uwagę wzięta została prasa codzienna, gdyż dla masowego widza to ona była najpoważniejszym kanałem informowania o aktualnym repertuarze filmowym.