Rytualizacja przekazu o Polsce Ludowej w kontekście jej święta. Przykład „Słowa Ludu” - Młynarczyk-Tomczyk, Anita (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2024)
„Słowo Ludu”, kielecki organ prasowy PZPR, miał do spełnienia cele, które przyświecały całemu ówczesnemu dziennikarstwu. Nie tylko dostarczania informacji, ale także mobilizowania mas do pracy na rzecz „nowego ładu”. Istotny element tej ofensywy stanowił okolicznościowy przekaz z okazji rocznic Polski Ludowej. Nabrał on cech rytuału, powtarzalnych schematów, na które składały się sprawozdania z uroczystości państwowych i regionalnych, rocznicowe przemówienia władz centralnych i lokalnych, odznaczenia, jako element wyróżnienia za postawę wobec Polski Ludowej, relacje z dokonywanych inwestycji jako namacalny dowód progresu. Ważną funkcję ideową speł-niały również okolicznościowe publikacje. Przygotowane na potrzeby rocznicowe materiały zyskały schematyczny charakter, który w newralgicznych aspektach przekazu o Polsce Ludowej przybrał powtarzalny charakter. Składały się na nie następujące zagadnienia: „Geneza Polski Ludowej”; „Trudne początki i wielkie osiągnięcia” — zderzenie „wczoraj” z „dziś” oraz „Sylwetki ludzi pracy, przez pryzmat własnych przeżyć, szczęśliwych życiorysów”. Przekazy służyły władzy, obrazując lata powojenne w samych superlatywach, niczym niezachwianego stałego wzrostu, awansu i rozwoju.