Od „Kroniki Miasta Krakowa” do „Krzysztoforów”. Powstanie i dzieje rocznika naukowego Muzeum Historycznego Miasta Krakowa (1974–2024) - Niezabitowski, Michał (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2024)
Artykuł poświęcony jest opisowi dziejów oraz wyznaczeniu miejsca na mapie polskich czasopism naukowych rocznika naukowego Muzeum Historycznego Miasta Krakowa (od 2019 Muzeum Krakowa) „Krzysztofory”. Autor omawia długi proces powstania czasopisma, w tym niezrealizowanej, choć ciekawej idei rocznika „Kronika Miasta Krakowa”, który ukazał się tylko jednorazowo w 1962 r. Rocznik „Krzysztofory” to efekt rewizji tej nieudanej inicjatywy wydawniczej. Ukazuje się od 1974 r., a do 2024 r. wydanych zostało 41 numerów czasopisma.