Z dziejów krakowskiej prasy katolickiej II Rzeczpospolitej. „Dzwon Niedzielny. Ilustrowany Tygodnik Katolicki” (1925–1939) - Woźniak, Marta (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2024)
Celem podstawowym niniejszego artykułu jest przedstawienie genezy, historii, profilu oraz misji katolickiego tygodnika „Dzwon Niedzielny”, wydawanego w Krakowie w latach 1925–1939. W tym celu w ramach badań zastosowana została metoda analizy krytycznej źródeł historycznych oraz metoda jakościowa odpowiadająca badaniom prasoznawczym. Podjęto także próbę sprawdzenia, czy założenia programowe i misyjne pisma zostały zrealizowane. W związku z tym przeprowadzono analizę korpusu od strony językowej w zakresie słów kluczowych, frekwencyjności słów, kolokacji oraz słownictwa charakterystycznego. Za korpus posłużyły nagłówki artykułów zasadniczych wszystkich numerów w liczbie 765. Analiza ta przeprowadzona została za pomocą narzędzia korpusomat.pl. Wykazała ona, że redakcja w znacznej mierze realizowała cele i założenia programowe. Uwzględnione w pierwszych numerach posłannictwo tygodnika było widoczne w kolejnych latach jego funkcjonowania. Redakcja na pierwszym miejscu stawiała wychowywanie społeczeństwa w duchu katolicyzmu, a także patriotyzmu i przywiązania do wspólnoty.