Współpraca wileńskiego artysty i publicysty Stanisława Jarockiego z „Tygodnikiem Ilustrowanym” (1899–1914) - Szulska, Inesa (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2022)
Artykuł poświęcony jest omówieniu zasług polskiego malarza Stanisława Jarockiego w popularyzacji sakralnych zabytków Wilna i Żmudzi na łamach warszawskiego magazynu „Tygodnik Ilustrowany” (1899-1914). Przegląd problematyki publicystyki artysty wraz z oryginalnymi ilustracjami jego autorstwa omówiony został z uwzględnieniem historyczno-artystycznego kontekstu końca XIX i początku XX w.