Czasopisma hobbystyczne w Polsce — próba zdefiniowania zjawiska - Lubczyńska, Aleksandra (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2022)
Jednym z subsegmentów prasy polskiej, charakteryzującym się dość dużą liczbą wydawanych tytułów — o czym świadczą chociażby półki w księgarniach i w salonach z prasą — są czasopisma hobbystyczne. Jak się jednak okazuje, czasopisma te — jako jeden z subsegmentów polskiego systemu medialnego — nie cieszyły się dotąd większym zainteresowaniem badaczy. Celem niniejszego artykułu jest próba redefinicji tego zjawiska w kontekście współczesnego rynku czasopism hobbystycznych oraz nakreślenie planu badań tego segmentu.