Obywatelka transformacji. Obraz kobiety na łamach polskiej prasy dla kobiet (1989–1992) - Szwed-Walczak, Anna (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2021)
Celem badań była rekonstrukcja medialnego obrazu kobiety jako obywatelki w polskiej prasie dla kobiet w latach 1989-1992. Przedmiotem badań były czasopisma, które osiągały we wskazanym okresie największy nakład (powyżej 500 tys. egzemplarzy). Wśród nich znalazły się: tygodnik „Przyjaciółka”, tygodnik „Kobieta i Życie”. Badanie objęło 208 numerów każdego ze wskazanych tygodników (przebadano wszystkie numery które ukazały się w określonej cezurze badawczej). W badaniach posłużono się analizą treści oraz zawartości, aczkolwiek podjęto również próbę analizy ukrytego znaczenia zamieszczanych w prasie dla kobiet komunikatów. W tym celu zbadano toposy dominujące w analizowanych tekstach, które ukazywały stosunek kobiet do zmian ustrojowych i ich roli w państwie, a także prezentowały bariery realizacji zadań kobiet w przestrzeni publicznej.