„Zeszyty Naukowe PUNO” — pomostem pomiędzy uczonymi na emigracji i w Polsce - Chwastyk-Kowalczyk, Jolanta (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2021)
Artykuł prezentuje cel i genezę powstania rocznika — „Zeszytów Naukowych PUNO” Seria trzecia, edytowanych w Londynie przez Polski Uniwersytet na Obczyźnie w latach 2013-2020. Także jego opis formalno-wydawniczy, fundatorów. Na podstawie analizy zawartości jakościowej i ilościowej omawia specyfikę zamieszczanych w periodyku artykułów naukowych.