Informacja o prasie polskiej w „Wiarusie” Hieronima Derdowskiego (Winona 1886–1893) - Gzella, Grażyna (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2021)
Na łamach wydawanego w latach 1886-1893 w Winonie „Wiarusa” publikowano w formie krótkich notatek wiadomości o polskich gazetach i czasopismach wydawanych na ziemiach podzielonej Polski. Informowano o pojawiających się nowych wydawnictwach periodycznych, odnotowywano zmiany zachodzące w poszczególnych tytułach, charakteryzowano ich zawartość, pisano o zmianach personalnych w redakcjach. Zajmowano się kwestiami ograniczania wolności słowa.