Ośrodek Badań Historii Kobiet w Białymstoku jako centrum badań nad dziejami kobiet - Chwastyk-Kowalczyk, Jolanta; Sokołowska, Urszula (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2020)
Ośrodek Badań Historii Kobiet jest nierozerwalnie związany z Instytutem Studiów Kobiecych, organizacją utworzoną w 2011 r. przez przedstawicieli białostockiego środowiska naukowego — głównie akademickiego. Od początku aktywności funkcjonuje przy Wydziale Historyczno-Socjologicznym UwB (aktualnie Wydziale Historii i Stosunków Międzynarodowych). Wśród założycieli Instytutu znaleźli się m.in.: pracownicy Uniwersytetu w Białymstoku, Wyższej Szkoły Finansów i Zarządzania, Niepaństwowej Szkoły Pedagogicznej oraz IV Liceum Ogólnokształcącego w Białymstoku, a także doktoranci Uniwersytetu w Białymstoku. Pomysłodawczynią oraz inicjatorką powołania Instytutu była prof. dr hab. Małgorzata Dajnowicz — kierownik Zakładu Historii Kultury, Myśli i Ruchów Społecznych Uniwersytetu w Białymstoku, Podlaska Wojewódzka Konserwator Zabytków oraz Prezes Zarządu Instytutu Studiów Kobiecych.