Zasoby Polonijnej Biblioteki Cyfrowej: czasopisma polonijne w Rosji - Kuźmina, Dariusz (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2020)
Prasę polonijną zaczęto wydawać w XIX w. na terenie USA, w Rosji zaś od początku XX w. Artykuł zawiera analizę zawartości czasopism polonijnych wydawanych na przełomie XX i XXI w. w Federacji Rosyjskiej na terenach ziemi kubańskiej i stawropolskiej. Zaprezentowano działalność wydawniczą stowarzyszeń polonijnych poprzez omówienie trzech tytułów prasowych ukazujących się w Krasnodarze, Piatigorsku i Żeleznowodsku.