Od „małego realizmu” do „wielkiej metafory”. Obraz czasów PRL-u w reportażach Hanny Krall - Kaliszewski, Andrzej (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2020)
Stosunkowo zaniedbany naukowo i krytycznie jest wczesny okres twórczości Hanny Krall, wybitnej i szeroko znanej reporterki. Chodzi zwłaszcza o teksty obrazujące życie społeczno-polityczne w epoce Edwarda Gierka oraz rejestrujące coraz silniejsze niepokoje na przełomie lat 70. i 80., prowadzące w konsekwencji do ustrojowej transformacji. Autor artykułu pragnie wypełniać tę lukę.