„Wiadomości Bibliograficzne Warszawskie” (1882–1886) Teodora Paprockiego. Historia, analiza zawartościowa i bibliograficzna czasopisma - Matczuk, Alicja (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2020)
Artykuł stanowi próbę opisu czasopisma bibliograficzno-recenzyjnego „Wiadomości Bibliograficzne Warszawskie”, poświęconego bieżącej rejestracji polskiej produkcji wydawniczej oraz bibliografii zawartości czasopism. Pismo wydawane było przez księgarza Teodora Paprockiego w Warszawie w latach 1882-1886. W artykule omówiono historię, strukturę, szatę graficzną, zawartość treści, metodę opracowania oraz rolę, jaką pełniło w środowisku pracowników książki i naukowym oraz odegrało w rozwoju polskiej bibliografii księgarskiej.