Czasopisma literackie młodych i dla młodych w Polsce (1944–1970). Część 2 - Buck, Andrzej (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2019)
W kreowaniu świadomości pokoleniowych i w powstających programach literackich odegrały ważną rolę periodyki młodoliterackie, jak np. „Sztuka i Naród” (1942-1944), „Walka”, „Inaczej” (1945), „Pokolenie” (1946-1947), „Nurt” (1947), „Po Prostu” (1949-1955), „Wyboje” (1956-1957), „Zebra” (1957-1958), „Orientacja” (1965-1971) „Nowy Wyraz” (1972-1981) i inne. Opis zjawiska „czasopismo młodoliterackie” pozostaje w wielorakich uwikłaniach: pokoleniowych i historycznych.