Słownik „Dziennikarze i redaktorzy odpowiedzialni polskiej prasy Pomorza Nadwiślańskiego w okresie zaboru pruskiego” — problemy metodologiczno-źródłowe - Gzella, Grażyna (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2019)
Słownik prezentujący 226 biogramów osób pełniących funkcje redaktorów naczelnych, dziennikarzy, redaktorów odpowiedzialnych i bliskich współpracowników określanych przez redakcje periodyków pomorskich mianem redaktorów powstał w oparciu o literaturę przedmiotu oraz źródła przechowywane w archiwach kościelnych, państwowych, bibliotekach, urzędach stanu cywilnego. Zgodnie z przyjętym schematem budowy hasła, odtworzono bieg życia poszczególnych osób.