Procesy prasowe redaktorów „Gazety Gdańskiej” z lat 1891–1914 - Gzella, Grażyna (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2019)
Redaktorom „Gazety Gdańskiej” do 1914 r. wytoczono łącznie 30 procesów, w wyniku których musieli zapłacić 2430 marek grzywny i skazani zostali na rok, 8 miesięcy i 3 tygodnie więzienia. Przed sądem stawało 15 redaktorów odpowiedzialnych pisma. Najczęściej karani byli Józef Konstanty Palędzki i Stanisław Wentowski.