Początki polskich badań prasoznawczych - Mielczarek, Tomasz (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2018)
Przedmiotem artykułu są początki prasoznawstwa. Granice analizowanego okresu wyznaczyły ważne wydarzenia związane z rozwojem tej nauki. Analizowany okres podzielono na dwa krótsze. W pierwszym — deskryptywnym, w zasadzie ograniczano się do opisywania badanego zjawiska, w drugim zaobserwować było można kumulowanie wyników badań i próby wysuwania pierwszych wniosków teoretycznych. Celem artykułu jest przypomnienie dotychczasowych ustaleń oraz doprecyzowanie i weryfikacja niektórych ich elementów.