Wydawnictwa periodyczne w asortymencie wtórnego rynku książki - Nieć, Grzegorz (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2018)
W niniejszym tekście przedstawiono współczesny obieg wydawnictw periodycznych w ramach wtórnego rynku książki. W swojej masie stanowią one w stosunku do książek marginalny dział asortymentu, aczkolwiek jest on stale obecny w ofercie wszystkich segmentów rynku, obejmujących zarówno obiekty zabytkowe, jak i nowsze, w tym bieżącą produkcję. Obecność ta jest jednak zróżnicowana pod względem jakościowym i ilościowym, na podaż i popyt zaś w istotny sposób wpływają zmiany technologiczne w zakresie rozpowszechniania prasy (Internet) oraz udostępniania jej zbiorów archiwalnych i bibliotecznych (digitalizacja).