Czasopismo popularnonaukowe „Urania” - geneza i rozwój do 1958 roku - Zając, Renata (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2017)
Artykuł prezentuje rozwój czasopisma „Urania” w latach 1921‒1958. Cele, zadania, układ formalny, zawartość treściową i historię periodyku nakreślono na tle działalności popularyzacyjnej Polskiego Towarzystwa Miłośników Astronomii, którego organem była wówczas „Urania”. Jego wybitni członkowie, profesorowie astronomii, piastowali stanowiska redaktorów naczelnych, dbając o wysoki poziom merytoryczny. Najstarsze polskie czasopismo popularyzujące astronomię wśród młodzieży i dorosłych ukazuje się do chwili obecnej w zmienionej formie, a artykuł jest kolejnym przyczynkiem do monograficznego opisania jego historii.