Tematyka religijna na łamach polskich czasopism dla dzieci i młodzieży w latach 1863–1918 - Rogoż, Michał (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2017)
Przedmiot rozważań stanowi tematyka religijna obecna na łamach polskojęzycznej prasy dla dzieci i młodzieży o profilu ogólnym wydawanej na ziemiach dawnej Rzeczypospolitej w latach 1863-1918 przez redakcje nie związane bezpośrednio z kościołami czy związkami wyznaniowymi. W przeprowadzonych rozważaniach uwzględniono treść kilkuset czasopism, niemniej jednak szczegółowej analizie ilościowej i jakościowej poddano następujące, reprezentatywne tytuły z 3 zaborów: „Przyjaciel Dzieci” (1863-1915), „Wieczory Rodzinne” (1880-1914), „Towarzysz Pilnych Dzieci” (1876-1883), „Mały Światek” (1888-1918), „Wiek Młody” (1893-1904), „Jutrzenka Polska” (1904-1914), „Anioł Stróż” (1895-1909) oraz „Przyjaciel Dziatwy” (1898-1914). Treści religijne odgrywały w poszczególnych pismach niebagatelną rolę zajmując od 3,4% do 11,1% zadrukowanej powierzchni