Czasopiśmiennictwo Ropczyc w latach Drugiej Rzeczypospolitej - Woźny, Grażyna (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2017)
Artykuł ukazuje powstanie i fazy rozwoju prasy w mieście powiatowym Ropczycach. Tradycje prasowo-wydawnicze sięgają w tutaj roku 1928. Wówczas z inicjatywy młodzieży szkolnej Seminarium i Gimnazjum w Ropczycach wydawano „Przędzę Myśli”. W okresie Drugiej Rzeczypospolitej drukowano tutaj także: „Przyszłość: ilustrowany miesięcznik poświęcony wychowaniu, nauce i sztuce”, „Kwiat Młodej Myśli” oraz „Głos Ziemi Ropczyckiej”. Czasopisma ukazywały się krótko, gdyż brakowało profesjonalnej kadry dziennikarskiej, finansów oraz rynku czytelniczego zainteresowanego problematyką własnego miasta i powiatu ropczyckiego.