Konspiracyjna prasa młodzieży obozu narodowego w Polsce w latach drugiej wojny światowej - Jarowiecki, Jerzy (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2017)
Artykuł jest pierwszą próbą opisania syntetycznego obrazu prasy konspiracyjnej młodzieży związanej z głównymi ugrupowaniami obozu narodowego na ziemiach polskich pod okupacją niemiecką i radziecką 1939-1945. Dotąd nie poświęcono jej zbyt wiele uwagi poza czasopismem Konfederacji Narodu „Sztuka i Naród”. Przedstawiono w nim główne dane bibliograficzne, wybrane tytuły zaopatrzone pełniejszą analizą zawartości (m.in. „Wielka Polska”, „Młoda Polska”, „Wszechpolak”, „Patrol”). Ukazano założenia programowe, ideowe i polityczne, dokumentując je odpowiednimi cytatami z analizowanych pism. Podkreślono znaczenie tych pism o charakterze narodowo-katolickim w kształtowaniu postaw Polaków wobec okupantów, w postulowaniu Wielkiej Polski o zwycięskiej wojnie z Trzecią Rzeszą.