Edmund Libański i jego lwowskie czasopismo „Przemysłowiec” (1903–1910) - Cieślikowa, Agnieszka J. (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2017)
Artykuł przybliża postać Edmunda Libańskiego, przedsiębiorcy kinowego, autora i tłumacza sztuk teatralnych, konstruktora lotniczego oraz jego działalność jako popularyzatora nauki. Mało znaną częścią aktywności Edmunda Libańskiego jest wydawanie opisanego w artykule czasopisma „Przemysłowiec” we Lwowie (1903-1911).