Warszawski „Przyjaciel Dzieci” w epoce rozkwitu: redakcja Jana Kantego Gregorowicza (kwiecień 1867 — wrzesień 1890). Część 2: W kręgu popularyzacji wiedzy. Oceny i podsumowania kadencji - Woźniakowski, Krzysztof (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2017)
Druga część artykułu próbuje analizować obecność na łamach tygodnika problematyki popularnonaukowej, przede wszystkim z zakresu nauk przyrodniczych, geografii i podróżopisarstwa, tzw. „moralności” oraz historii, zwracając uwagę także na utrudniające prace redakcji ograniczenia cenzuralne, zwłaszcza w przypadku części publikacji historycznych i geograficznych. Sygnalizuje także krytykę pisma, jak zaczęła pojawiać się u schyłku kadencji redakcyjnej Jana Kantego Gregorowicza.