Sylwester Dziki (1932–2015) - Kolasa, Władysław Marek (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2016)
W dniu 24 września 2015 r., przeżywszy lat 83, zmarł Sylwester Dziki, wybitnyprasoznawca, historyk i teoretyk prasy, długoletni pracownik Ośrodka BadańPrasoznawczych UJ, aktywny członek redakcji „Zeszytów Prasoznawczych” oraz„Rocznika Historii Prasy Polskiej”.