Telewizja w Polsce w latach 1989–2013 - Mielczarek, Tomasz (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2016)
Przedmiotem artykułu są dzieje telewizji w Polsce w latach 1989-2013. Autor na podstawie licznych źródeł i literatury przedmiotu przedstawił normy prawne i instytucje warunkujące funkcjonowanie telewizji. Scharakteryzował najważniejszych nadawców i ofertę programową. Interesował się też oglądalnością poszczególnych programów i audycji telewizyjnych.