Czasopisma warszawskie w pierwszych latach istnienia Królestwa Polskiego: „Ćwiczenia Naukowe” (1818) i „Pamiętnik Naukowy służący za dalszy ciąg Ćwiczeń Naukowych” (1819) - Stankiewicz-Kopeć, Monika (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2016)
Już kilka lat po kongresie wiedeńskim (1815) nastąpiło ożywienie czasopiśmiennictwa Królestwa Polskiego. Wówczas zaczęły wychodzić także warszawskie periodyki absolwentów Gimnazjum Wołyńskiego „Ćwiczenia Naukowe” (1818) w następnym roku przekształcone w „Pamiętnik Naukowy służący za ciąg dalszy »Ćwiczeń Naukowych«” (1819). Chociaż ich żywot był krótki, zaś one same nie stały się pismami budzącymi intelektualne spory i dyskusje, to jednak przyczyniły się one do intelektualnego rozbudzenia społeczeństwa, zaś popularyzując literaturę piękną stały się symptomem ożywienia życia literackiego prasa polska w wieku dziewiętnastym; periodyki warszawskie; „Ćwiczenia Naukowe”; „Pamiętnik Naukowy”; Gimnazjum Wołyńskie