„Nowy Czas. New Time” Intrygujące czasopismo polskiej inteligencji w Wielkiej Brytanii (2006–2014) - Chwastyk-Kowalczyk, Jolanta (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2015)
Artykuł podejmuje kwestię funkcjonowania na rynku brytyjskim polskiego czasopisma skierowanego do inteligencji „Nowy Czas. New Time”. Ten niezależny tytuł funkcjonuje od 2006 r. i nadal się ukazuje, obecnie jako miesięcznik. Na swych łamach podejmuje kwestie społeczne, polityczne, naukowe, kulturalne i inne. Swoją zawartością merytoryczną oraz cyklicznymi spotkaniami organizowanymi przez Redakcję zwanymi „ARTerią” wpisuje się w brytyjską wielokulturowość.