Kondycja reklamy prasowej i jej rynku w Drugiej Rzeczypospolitej w świetle opinii prasy specjalistycznej - Bergmann, Olaf (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2015)
W artykule omówiono problematykę reklamy prasowej i jej rynku w Polsce międzywojennej, które były wówczas analizowane na łamach prasy specjalistycznej przez najwybitniejszych polskich prasoznawców i reklamoznawców, a jednocześnie często też zajmujących się tymi kwestiami prominentnych działaczy organizacji branżowych. Zwracali oni uwagę m.in. na problemy ekonomiczne, prawne i techniczne całej prasy, zbyt mały rozwój reklamy oraz niedocenianie jej znaczenia zarówno przez większość wydawców poszczególnych czasopism, jak i ogłoszeniodawców. Przy tym nierzadko artykułowali oni propozycje poprawy tej niekorzystnej dla całego polskiego życia gospodarczego sytuacji. [Press Advertising and the Print Ad Market in the Interwar Period: the Views of Contemporary Specialist Press] This article surveys the coverage of press advertising and the print ad market in Poland in the interwar period by leading Polish press analysts and advertising specialists who were also involved in the respective trade organizations. They were concerned about the economic condition of the press at large, the legal and technical problems of the print media, and the inadequate understanding of the importance of advertising by the majority of the publishers and the advertisers themselves. Critical analyses were often backed up suggestions how things might be improved to the benefit of the Polish economy