Zagadnienia plastyczne a czasopiśmiennictwo kulturalne w Polsce lat 40. i 50. XX wieku. Komunikat z badań - Howorus-Czajka, Magdalena (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2015)
Niniejszy artykuł, zarysowując sytuację powojennego czasopiśmiennictwa polskiego, nie ma na celu omówienia wszystkich istniejących tytułów prasowych w latach 40. i 50. XX w. Dążeniem autorki było scharakteryzowanie tylko tych z nich, które wykazywały zainteresowanie zagadnieniami plastycznymi, przez co odcisnęły piętno na ówczesnej sztuce polskiej. Głównym zaś celem było omówienie ważniejszych głosów w toczących się na łamach prasy dyskusjach dotyczących sztuki. Podjęta tu problematyka koncentruje się na usystematyzowaniu głównych wątków dyskusji i poparciu ich konkretnymi artykułami.