Organizacja i działalność lwowskiej Spółki Wydawniczej „Słowa Polskiego” (1895–1938) - Wójcik, Ewa (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2015)
Artykuł jest próbą przedstawienia organizacji i działalności Spółki Wydawniczej „Słowa Polskiego” we Lwowie w latach 1895-1938. Podstawą opracowania jest zachowane w Centralnym Archiwum Historycznym Ukrainy we Lwowie archiwum Spółki. Pismo „Słowo Polskie” — początkowo organ demokratów galicyjskich, następnie narodowej demokracji, stanowiło fundament funkcjonowania wydawnictwa. Jego upadek spowodował także w krótkim czasie likwidację Spółki Wydawniczej „Słowa Polskiego”.