"Warsztat Szewski. Pierwszy Polski Dwutygodnik dla Zawodu Szewskiego” (1930–1932) - Żynda, Marcin (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2015)
"Warsztat Szewski. Pierwszy Polski Dwutygodnik dla Zawodu Szewskiego” był czasopismem fachowym, wydawanym w Grudziądzu w latach 1930-1932. Zadaniem pisma była pomoc środowisku szewskiemu, które znajdowało się wówczas w bardzo trudnej sytuacji ekonomicznej. Redakcja prezentowała i popierała wszelkie przejawy szewskiej działalności organizacyjnej, a także starała się dokształcać zawodowo czytelników. Periodyk dostarczał również m.in. informacji prawnych i ekonomicznych, a także porad dotyczących prowadzenia gospodarstwa domowego.