Prasa ruchu ludowego na emigracji w latach 1945–1989. Próba katalogu - Indraszczyk, Arkadiusz (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2015)
W artykule przedstawiono panoramę prasy ruchu ludowego na emigracji w latach 1945-1989. Wydawana była przez wszystkie partie ludowe na emigracji. Udało się zidentyfikować 43 tytuły, ale tylko kilka z nich posiadało charakter prasy zawodowej, otwartej. Większość wydawana była sposobami „chałupniczymi” na słabej jakości papierze, przeznaczona dla odbiorcy wewnętrznego organizacji ludowych. Tematyka czasopism do połowy lat 70. koncentrowała się na sprawach emigracji i walki z komunizmem na świecie. Później sprawy emigracyjne zeszły na drugi plan, a więcej miejsca poświęcano wydarzeniom w kraju, warunkom życia wsi i chłopów, działaniom opozycji