O prasie podziemnej na Śląsku i w Zagłębiu w latach 1939–1945 — raz jeszcze - Jarowiecki, Jerzy (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2015)
W artykule omówiono powstanie i rozwój polskiej prasy konspiracyjnej wydawanej w latach 1939-1945 na ziemiach polskich (Śląsk, Zagłębie Dąbrowskie) włączonych do III Rzeszy. Działalność wydawniczą polskiego podziemia przedstawiono na tle niemieckiego systemu propagandy zwalczanego przez struktury podziemnego państwa polskiego. Autor skorygował obiegowe dane o ilości tytułów prasy konspiracyjnej, ustalając, że na badanym obszarze ukazywały się 52 periodyki: ujawnił ich tytuły, wydawców i redaktorów