Polska i niemiecka prasa w agitacji plebiscytowej - z perspektywy 90 lat - Glensk, Joachim (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2015)
Agitację plebiscytową prowadzono przy pomocy ulotek, broszur, książek i prasy. Aczkolwiek Niemcy dysponowali na Górnym Śląsku ponad stu gazetami i czasopismami o łącznym nakładzie około pół miliona egzemplarzy, agitacja polska miała przewagę w zakresie argumentów historycznych, demograficznych oraz faktem ogromnego zadłużenia wojennego Niemiec. Poważnym argumentem za optowaniem za Polską był akt uchwalenia 15 lipca 1920 r. przez Sejm polski autonomii śląskiej. Autor zwraca uwagę na wykorzystanie w agitacji prasy w języku przeciwnika politycznego, tzn. Niemcy wykorzystali gadzinówki, a więc gazety i czasopisma w języku polskim (np. „Kraj Górnośląski”), zaś Polacy — ponieważ Górnoślązaków od 1828 r. obowiązywała pruska dyscyplina szkolna — periodyki w języku niemieckim (np. „Der Weisse Adler”).