Sytuacja polityczna w Polsce i Europie na łamach gazety seryjnej „Dyáriusz Seimu Electionis” z 1697 roku - Gadocha, Marcin (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2015)
W zamyśle autora artykuł ten może stanowić przyczynek do badań nie tylko nad dziejami prasy polskiej, ale też i historią Rzeczypospolitej w okresie bezkrólewia po śmierci Jana III Sobieskiego. Wiadomości zawarte w odkrytej przez Konrada Zawadzkiego jednej z gazet „sejmowych” są konfrontowane i weryfikowane z informacjami zawartymi w diariuszach, pamiętnikach czy też pismach ulotnych z tego okresu. Treść omawianej gazety charakteryzuje dwutorowość. Widoczny jest podział na przekazy z kraju (nie ograniczają się one tylko i wyłącznie do relacji z wydarzeń sejmowych) i wiadomości o bieżących wydarzeniach w państwach europejskich.