Wychowawca in spe. „Opiekun Domowy” pod redakcją Franciszka Gumowskiego i Bogumiła Aspisa - Satkowska, Zofia (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2025)
Artykuł stanowi analizę przekształceń w programie, treści i formie „Opiekuna Domowego” (1865–1876) od połowy roku 1871 do kwietnia 1872 roku. Jest to okres przejściowy, charakteryzujący się intensywnymi działaniami mającymi na celu metamorfozę periodyku. Autorka koncentruje się na zasadzie naukowości w sposobie ujęcia tematów wychowawczych i odtworzeniu podstawowych założeń pedagogicznych. Przedstawia podobieństwa między wychowywaniem dziecka a wychowaniem czytelnika i zasady kształtujące zależności między redakcją a odbiorcami. Analiza relacji komunikacyjnych pokazuje, że rodzinność stanowi zasadę konstrukcyjną pisma i dyskursu komunikacji prasowej, a tytułowa opiekuńczość zostaje w tym okresie przedefiniowana. Przyjęta perspektywa daje wgląd w ewolucję tego istotnego w historii prasy warszawskiej tygodnika.