Prasa jako nośnik peryferyjnego regionalizmu – przypadek Pomorza Środkowego - Wasilewski, Krzysztof (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2025)
Artykuł przybliża rozwój prasy regionalistycznej Pomorza Środkowego, rozumianego jako obszar odpowiadający granicom administracyjnym województwa koszalińskiego z lat 1950-1975. Jednocześnie ukazany został potencjał czasopiśmiennictwa jako nośnika regionalizmu. Badania opierają się na analizie treści oraz źródeł archiwalnych, koncentrując się przybliżeniu mechanizmów medialnych kształtowania regionalnej tożsamości przez różnorodne tytuły prasowe. Artykuł podkreśla znaczenie mediów jako narzędzia integracji lokalnych społeczności, a także dokumentacji i kształtowania pamięci zbiorowej w regionie peryferyjnym. Szczególna uwaga poświęcona jest regionalistycznym czasopismom, takim jak „Zapiski Koszalińskie”, „Pobrzeże” i „Rocznik Koszaliński”. Analiza uwzględnia zmieniające się funkcje mediów w kontekście reform administracyjnych i przemian społeczno-politycznych, podkreślając ich wpływ na współczesną tożsamość Pomorza Środkowego.