Pierwsze Lubuskie Lato Filmowe w prasie lokalnej na przykładzie „Gazety Zielonogórskiej” - Domke, Radosław (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2025)
Artykuł koncentruje się na analizie materiałów prasowych dotyczących pierwszej edycji Lubuskiego Lata Filmowego (LLF) opublikowanych w „Gazecie Zielonogórskiej” w okresie od czerwca do lipca 1969 roku. Jego głównym źródłem jest „Gazeta Zielonogórska” – najbardziej opiniotwórczy regionalny periodyk, który śledził festiwal od momentu zapowiedzi, przez jego przebieg, aż po szczegółowe podsumowanie. Festiwal miał na celu promocję polskiej kinematografii i stworzenie platformy do spotkań z twórcami filmowymi. W ramach imprezy odbywały się projekcje pełnometrażowych filmów fabularnych, a także koncerty i wydarzenia towarzyszące. Festiwal przyciągnął zarówno znanych twórców filmowych, jak i rozpoznawalnych aktorów, takich jak Tadeusz Łomnicki czy Beata Tyszkiewicz. Festiwal w Łagowie stał się ważnym punktem na kulturalnej mapie kraju, przyciągając uwagę nie tylko mediów, ale i szerokiej publiczności. „GZ” odegrała kluczową rolę w popularyzacji tego wydarzenia, dostarczając mieszkańcom regionu i czytelnikom kompleksowych informacji o przebiegu festiwalu, organizowanych wydarzeniach i wynikach plebiscytów. Wnioski z badań podkreślają znaczenie prasy lokalnej w budowaniu tożsamości regionalnej i promowaniu kultury filmowej w czasach PRL.