Niezwykłe dziedzictwo prof. Joachima Glenska — prasoznawcy, astrologa i aforysty - Fikus, Sebastian (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2024)
Prof. Joachim Glensk należał do grona wybitnych polskich prasoznawców. Jego życiową pasją stało się jednak zbieranie i wydawanie aforyzmów. Uchodził za autorytet astrologiczny. Pod koniec życia szczególnie ważna stała się dla niego tematyka śląska i niemcoznawcza. Był też społecznikiem, angażując się działalności Konwersatorium Eichendorffa, którego był prezesem.