Motyw matki i macierzyństwa w międzywojennej prasie dla Polek - Maj, Ewa (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2025)
Celem artykułu było ukazanie wybranej tematyki prasy dla kobiet w Polsce międzywojennej. Motyw matki i macierzyństwa należał do podstawowych komponentów wypowiedzi skierowanych do czytelniczek. Publicystyka w różnych wariantach gatunków prasowych (artykuł, felieton, reportaż, wywiad) skupiała uwagę odbiorczyń na wzorcu Matki-Polki, w którym zakodowano wizję kobiecości oddanej dobru dziecka, rodziny, narodu, państwa. Poddawany analizie materiał badawczy pozwolił na wyodrębnienie dwóch nakładających się obrazów matki i macierzyństwa. W wersji wyidealizowanej mieścił w sobie wyobrażenie kobiety, która kierowała się szlachetnymi zasadami życia społecznego, zmierzając do optymalizowania bytu jednostek i grup. W wersji urealnionej pokazywano dysfunkcje społeczne, związane z brakiem instynktu macierzyńskiego, ale też z niedostatkiem wsparcia dla matek i ich dzieci.