Morderstwo Pawła Adamowicza na łamach tygodników opinii - Dobrzycki, Jarosław (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2024)
W artykule dokonano przeglądu tego, w jaki sposób wybrane tygodniki opinii opisywały morderstwo Pawła Adamowicza. Badaniu poddane zostały teksty z sześciu tygodników (Newsweek, Polityka, Do Rzeczy, Wprost, Gazeta Polska, Sieci), w okresie od 13 stycznia do 4 lutego 2019 roku. Stwierdzono różnice w sposobie przedstawienia gdańskiej tragedii, także w obrębie pism mających zbliżony światopogląd. Dotyczyły one interpretacji wydarzeń, zastosowanego słownictwa oraz prób zobrazowania nowej rzeczywistości, w której znalazło się polskie społeczeństwo po śmierci włodarza Gdańska. Przeprowadzona analiza pozwoliła stwierdzić, że omówione czasopisma spełniły swoją funkcję komentatorów wydarzeń społeczno- politycznych.