Miejsce kultury w programach Jerzego Giedroycia - Hofman, Iwona (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2023)
Celem artykułu jest próba określenia znaczenia publicystyki kulturalnej i literatury w realizacji programów politycznych wypracowanych w kręgu „Kultury”. Miesięcznik ukazywał się w latach 1947–2000 nakładem Instytutu Literackiego w Paryżu, którego redaktorem był Jerzy Giedroyc. Z analizy 637 numerów „Kultury” wynika, że 65% materiałów informacyjnych i publicystycznych o tematyce wschodniej i zachodniej poświęcone jest kulturze i historii, odpowiednio 1174 publikacji związanych z Ukrainą, Litwą, Białorusią i 663 — z Niemcami.