Rola prasy w działalności społeczno-gospodarczej stowarzyszeń Akcji Katolickiej w okresie międzywojennym na przykładzie czasopism diecezji siedleckiej - Cabaj, Jarosław (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2023)
Na przykładzie diecezji siedleckiej autor ukazał problematykę roli prasy w działalności społeczno-gospodarczej stowarzyszeń Akcji Katolickiej w latach 1930– 1939. W pracy zostały uwzględnione trzy czasopisma: „Wiadomości Diecezjalne Podlaskie”, „Głos Podlaski” i „Podlaski Miesięcznik Katolicki”. Na podstawie analizy treści przekazów prasowych autor ustalił, że pisma te odegrały ważną rolę w powstawaniu stowarzyszeń Akcji Katolickiej, aktywizowaniu ich członków w sferze społeczno-gospodarczej i kulturalnej oraz inspirowaniu do działań na rzecz obronności i bezpieczeństwa państwa.