Ezoteryczny „Feniks” i Wacław Liwski - Samborska-Kukuć, Dorota (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2023)
W artykule podjęto charakterystykę zawartości wydanego w 1937 r. czasopisma „Feniks”. Pismo to animowane przez filozofów, miało charakter ezoteryczny, na jego teść składały się rozprawy naukowe oraz teksty beletrystyczne. Najaktywniejszym z jego autorów był Wacław Liwski, ezoteryk warszawski, „związany” z W.S. Reymontem.