„Amicus” — sposoby komunikowania Świętokrzyskiego Centrum Onkologii w Kielcach z pacjentami - Chwastyk-Kowalczyk, Jolanta (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2023)
Artykuł omawia kanał komunikacji Świętokrzyskiego Centrum Onkologii w Kielcach z pacjentami jakim jest bezpłatny kwartalnik „Amicus” wydawany od 2015 roku do dziś. Redaktorem naczelnym jest Joanna Chądzyńska. Periodyk spełnia funkcje: informacyjną, edukacyjną, terapeutyczną, kulturotwórczą oraz integracyjną.