Antyczeska propaganda plebiscytowa na Śląsku Cieszyńskim na łamach „Republiki” w okresie od stycznia do maja 1920 roku — wybrane przykłady - Landmann, Tomasz (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2023)
W artykule zaprezentowano antyczeską propagandę plebiscytową na Śląsku Cieszyńskim na łamach prasy, z uwzględnieniem kolejnych numerów „Republiki”, wychodzących od stycznia do maja 1920 r., skierowanej do polskiej ludności Śląska Cieszyńskiego. Badania wykazały, że „Republika” była zaangażowana w antyczeską propagandę na Śląsku Cieszyńskim. Gazeta posługiwała się radykalnym językiem, artykuły zaś były dyskredytujące Czechosłowację i naród czeski na potrzeby agitacji za przyłączeniem regionu do II RP.